Mijn overstap van Apple naar Microsoft



TL;DR: Je hebt het vast en zeker al opgemerkt... De slotjes naast de url in je browser. De zogenaamde SSL certificaten. SSL staat voor Secure Socket Layer, en voegt een S toe voor secure na de gekende http. Sinds de invoering van de GDPR is het hebben van zo een certificaat in feite verplicht.
Waarom ik koos voor Microsoft Windows? Recentelijk maakte ik de switch van Apple naar Microsoft. Heel mijn leven heb ik op Macbooks gewerkt, mijn laatste was de Macbook Pro (Retina, 13 inch, 2015). Toen deze ook kuren begon te krijgen (mijn vorige 2 Macbooks zijn gecrasht beyond repair) en de batterij het liet afweten, struikelde ik weer over de tekortkomingen van Apple producten. Apple's producten laten het niet of amper toe om onderdelen te vervangen of te upgraden (als ze te oud en traag zijn geworden). Als je zoals ik graag sleutelt aan toestellen en deze meer eigen wilt maken, is dit een groot gemis.
Ik besloot de sprong te wagen naar Windows en naar een vaste desktop pc. Ik wou ook mijn pc zelf samenstellen om controle te hebben over de onderdelen die erin komen (en deze ook kunnen vervangen/upgraden wanneer ik het nodig vind). Waar een laptop/pc vroeger nog 5 jaar gemiddeld meeging, zijn deze toestellen tegenwoordig na 3 jaar al volledig 'outdated'. Daarom koos ik ook voor een desktop, die het toelaat makkelijker onderdelen te vervangen (bij laptops is dat een ander verhaal) [^1]. Want zomaar elke 3 jaar van toestel wisselen, daarmee draag je niet bij tot het verminderen van de overgrote afval-hoop. Noch is het goed voor de portemonnee of is een duurzame vorm van werken (zoveel gedoe om alles over te zetten en te herinstalleren).

Wat met de oude pc/laptop en accessoires?
Wist je trouwens dat je met een oude pc/laptop meer kan doen dan deze weggooien [check eens deze site voor recyclage ideeën ^2],[ben je eerder creatief, dan kan je ook pc's upcyclen ^3]? Zo kan je van je oude pc een home server maken, een soort externe harde schijf waar je bestanden opzet die je via een (intern) netwerk deelt. Of je maakt er een cloudserver van, zodat je overal aan de bestanden kan en deze kan delen met anderen. Niet zo technisch aangelegd? Genoeg creatieve projecten om met aan de slag te gaan, maak bijvoorbeeld eens plantenbak uit een oude monitor.


De overstap
De stap naar Windows en een vaste desktop pc, voelde eerst als een stap terug. Ik was het immers zo gewend om mobiel te zijn en te werken met een laptop. Maar dit vaste bureau werken, bleek uiteindelijk net wat ik nodig had. Het zorgt bij mij voor een beter concentratie-vermogen en een betere zithouding.
Ik stelde zelf mijn pc samen, een top pc (al zeg ik het zelf), met super snelheden die zelfs de beste Mac niet halen kan. En dit voor ongeveer de helft van de prijs van een nieuwe iMac (2017 5K iMac 27 inch 3,8 GHz kost vandaag €2442,92 via de Apple Store).
Maar de overstap brengt heel wat meer mee dan het aankopen en/of samenstellen van de pc. Al mijn software, en eigenlijk ook gewoon computerkennis in het algemeen kwam in 'Applevorm'.

Shortcuts, -keys, tricks, tweaks [^4], ... alles moest ik opnieuw aanleren. Voor veel programma's moest ik op zoek gaan naar een Windows alternatief. Ik heb bijna voor alles een oplossing gevonden (maar niet voor mijn 2 favoriete Mac-apps: Mosaic en Bear).
Even een bondig overzicht van mijn gekozen alternatieven. Ik heb deze trouwens allemaal gecontroleerd en nagegaan of ze volledig GDPR-compliant werken (dat ze veilig zijn, respect hebben voor jouw rechten als gebruiker en jouw privacy).

Enkele software/apps/tools die ik aanraad en die op beide platformen werken:
- Box : cloudservice zoals Dropbox, maar beter. Synct perfect mijn belangrijke mappen zodat ik er overal aankan. Je kan er ook notities in maken en presentaties, die steeds overal toegankelijk zijn en op een veilige manier kunnen gedeeld worden met anderen.
- Plex : media server, gelijkaardig principe aan Box, maar om films, series, foto's te streamen naar toestellen (pc, smartphone, tv, laptop, ...)
- Steam : bibliotheek voor games, maakt dat je je games nooit kwijt bent en kan (her)installeren op verschillende apparaten. Je kan je bibliotheek ook delen met vrienden (zodat je hun spellen kan spelen zonder die zelf te moeten kopen)
- Filezilla : FTP oplossing, om vlot bestanden te verplaatsen tussen je lokaal toestel en bijv. je website server
- VLC : Media Player, naar mijn mening de beste omdat de tool echt alle mediabestanden kan afspelen en niet voortdurend vraagt om updates/codexen
- Avast : Anitvirus software en VPN dienst
Naast mijn Windows gebruiksvriendelijker maken en de juiste software vinden om te installeren... Wilde ik ook inzicht verkrijgen in hoe Windows werkt en denkt. Wat ze bijvoorbeeld stiekem draaien en doen op de achtergrond van pc's. Waar al die drivers en add-on software voor dienen (wanneer je iets installeert wordt er soms extra software automatisch mee geïnstalleerd). Zo zet Microsoft blijkbaar standaard een heleboel opties aan, zodat ze informatie, gegevens en voorkeuren van je kunnen verzamelen. Om die dan weer te verwerken om bijvoorbeeld gepersonaliseerde ads te tonen. Want ondanks je betaalt voor je Windows (ik heb de 10 Pro gekocht), goed geld ook overigens... Krijg je toch, overal waar het kan, advertenties te zien die zijn gebaseerd op wat je doet op je pc. Het startmenu en de aanbevelingen die je daarin ziet is het bekendste en meest zichtbare voorbeeld. Wat Windows juist doet en wat je zelf kan doen om je hiertegen af te schermen, bespreek ik in een volgend artikel: "Snelle gids voor het beschermen van jezelf en je gegevens op een Windows pc" (komt deze week online).
Margot | HEVEN
Referenties:
[^1] https://www.businessinsider.com/laptops-vs-desktops-2018-8?r=US&IR=T
[^2] https://www.pcmag.com/feature/360427/avoid-the-trash-heap-14-great-uses-for-an-old-pc
[^3] https://www.pinterest.com/waggsc/upcycled-computer-parts/
[^4 Tweaken] Iets aanpassen en afstellen (fine-tunen)
[TL;DR] betekent letterlijk 'Too lang, didn't read' en is de verkorte versie van een artikel