Met goesting gecreërd door HEVENlogo HEVEN adviesbureauin Prismic & Nextjs

HBlog.

Nieuwe website en blog voor HEVEN

Cover Image for Nieuwe website en blog voor HEVEN
HEVEN

TL;DR: HEVEN is veel gegroeid in de afgelopen twee jaar tijd. De nieuwe website en blog mocht dit proces meer weerspiegelen. We focussen ons nu op het wegwijs maken van mensen, bedrijven en organisaties in het doolhof genaamd 'digitale transformaties'. De blog belicht vooral de opportuniteiten die het 'digitale' meebrengt. Wat nieuwe technologieën, applicaties en tools kunnen betekenen in en voor ons dagelijks (werk)leven. Hoe het alles zoveel makkelijker, aangenamer en effectiever kan maken. Maar evengoed de risico's die hierbij gepaard gaan.

Waarom een nieuwe site?

Twee jaar geleden richtte ik HEVEN op. HEVEN is veel gegroeid, getransformeerd, in die twee jaar tijd. We focussen ons nu op het wegwijs maken van mensen, bedrijven en organisaties in het doolhof genaamd 'digitale transformaties'. Onze specialisatie ligt hierbij op de privacy- & veiligheidsrisico's die daarmee gepaard gaan. Zowel op juridisch, technisch als organisatorisch vlak.

HEVEN werkt op drie vlakken: juridisch, technisch en organisatorisch. Net door die wisselwerking verkrijg je een volledig plaatje. We nemen het proces in handen van concept/ontwerp, privacy en veiligheid... tot de technisch uitvoering, praktisch-organisatorische implementatie en trainingen.

Privacy en digitale veiligheid staan steeds meer in de aandacht. En gelukkig. Toch blijft het moeilijk voor velen om zich echt te verdiepen in deze materie. Soms steken we (even) ons hoofd in het zand. Weten we liever niet welke (cyber-)gevaren er op de loer liggen. Daardoor kan het tasten in het donker zijn. Niet weten waar te beginnen, wat we kunnen en moeten doen om onszelf te beschermen. Maar ook optimaal te kunnen genieten, profiteren, van de kansen die 'het digitale' biedt.

En er is genoeg wat u kan doen en utiliseren. Met HEVEN schijn ik graag licht op deze materie. Wat we doen mocht onze nieuwe website dan ook meer eenduidig overbrengen. Bent u dus op zoek naar meer digitale veiligheid, wil u een nieuwe applicatie gebruiken of laten ontwikkelen? Bent op zoek naar een veilig cloud systeem voor uw bestanden of een database? Schakelt u over naar een nieuwe mailservice, naar Office 365 of een ander product, etc.? Hou dan de blog in de gaten en schrijf u in op de nieuwsbrief. Voor tips en advies voor uw digitaal (werk)leven, rond privacy, beveiliging, technologische opportuniteiten en tools.

Waar is de rode draad?

Met HEVEN maak ik het verschil door 'attentive awareness', aandacht voor mens, proces en toekomst(plannen). Ik wil inspireren en informeren, zodat u weet wat mogelijk is en wat 'online leeft'. Ook in de donkere onveilige hoekjes van het web. Op mijn website en vooral de blog belicht ik de opportuniteiten die het 'digitale' meebrengt. Wat nieuwe technologieën, applicaties en tools kunnen betekenen in/voor ons dagelijks (werk)leven. Hoe het alles zoveel makkelijker, aangenamer en effectiever kan maken. Maar evengoed de risico's die hierbij gepaard gaan. Wat u zelf kan doen, ondernemen, ... en wat u beter aan een specifieke tool of professional overlaat.

Inspiratie en informatie - simpel, hapklaar en op maat.

De website moest onze focus meer weerspiegelen. Zo kreeg ik de feedback dat de oude website teveel informatie zou bevatten. De rode draad was wat zoek. Hoe duidelijk soms iets in je eigen hoofd zit, het is belangrijk dat je het ook kan overbrengen op anderen. Voor mij is het altijd wat zoeken naar de balans tussen té simpel en té specifiek (juridisch/technisch). Hoe graag ik het ook over technische en juridische details heb, want dat is mijn dada. Voor velen is het dat, ... 'té'. Soms zal ik het niet kunnen laten. Daarom heb ik alvast een verklarende woordenlijst opgesteld en bijhorende reeks artikelen 'Simpel Verklaard'. Hou de blog dus verder in de gaten als u wat meer details zoekt.

Hoe werd de website ontwikkeld?

Over de creatieve en technische ontwikkeling van de website post ik later nog een artikel of twee. Kort samengevat: voor de blog wilde ik een web-applicatie als CMS-systeem. Mijn keuze ging uit naar Next.js. Een toepassing bovenop React. Een codetaal die werd ontworpen door de mensen van Facebook en is dan ook de 'code' waarop Facebook draait. Deze web-app heb ik vervolgens gekoppeld met een headless CMS Prismic. Echt een aanrader om hiermee te werken. Deze toekomstbestendige manier van werken zie ik binnenkort producten als Wordpress volledig vervangen. Ware het niet dat iedereen in theorie een Wordpress site kan opzetten. Voor de combinatie web-app met headless CMS te ontwikkelen moet je net iets meer technisch verrijkt zijn. Het is een evolutie in CMS'en die ongetwijfeld snel zal plaatsvinden. Wordpress vraagt gewoon te veel onderhoud, je kan snel veel verkeerd doen en er zijn altijd veiligheidsrisico's. Het is ook geen aangename manier van werken, het voelt verouderd en traag, vind ik persoonlijk.

Ik ontwikkelde een volledig geautomatiseerd blogsysteem dat amper of geen onderhoud vraagt. Dat bovendien dik zou scoren op SEO vlak. Voor mij blijft bloggen een uitdaging, zeker wanneer het proces te veel stappen en inspanning vraagt. Ik merkte dat ik zeer veel artikels had klaarstaan die voor 95% af waren, maar ik plaatste ze maar niet online. Het systeem waarop ik destijds grrandom heb gebouwd, vroeg nog teveel manuele instellingen wanneer ik een geschreven artikel wou 'posten'. Voor mij moest dit laatste deel van het proces moeiteloos verlopen, ik wil in 'twee seconden' mijn artikels online kunnen zetten.

Bent u ook op zoek naar een nieuwe website, blog-systeem of CMS? Stay tuned voor diy-artikels met de technische kant of besteed het uit en contacteer HEVEN voor een offerte. Heeft u gekozen voor een ander blogsysteem? Laat ons weten welke keuze u maakte. Altijd interessant om andere ervaringen te horen!

Meer artikels

Cover Image for Privacy in Partjes: Over privacy-labels, bemoeizieke data-giganten en wat apps achter je rug om doen

Privacy in Partjes: Over privacy-labels, bemoeizieke data-giganten en wat apps achter je rug om doen

Hoe kan je bemoeizieke apps herkennen a.d.h.v. de nieuwe privacy-labels van Apple. En hoe kunnen die jou inspireren om nog beter en veiliger te werk te gaan, als individu en als ondernemer?

HEVEN
Cover Image for HTTPS uitgelegd via een postduif metafoor

HTTPS uitgelegd via een postduif metafoor

Je hebt het vast en zeker al opgemerkt... De slotjes naast de url in je browser. De zogenaamde SSL certificaten. SSL staat voor Secure Socket Layer, en voegt een S toe voor secure na de gekende http. Sinds de invoering van de GDPR is het hebben van zo een certificaat in feite verplicht.

HEVEN